logo alb side

Autentificare

Mi-am uitat parola
Dacă nu ai cont, crează-ti unul aici
logo alb

Bee For Climate

de Honey Queen -

Săptămâna Mondiala A Climei

În contextul celui de-al 74-lea Summit ONU ce va avea loc săptamâna viitoare (23 – 27 septembrie) la New York, începând cu acest weekend se vor desfășura numeroase manifestații atât în țară, cât și în afară, cu scopul de a îndemna la o acțiune mai rapidă și mai ferma a marilor lideri ai lumii pentru  combaterea încălzirii globale. Organizații non-guvernameltale, numeroase școli, dar și companii de renume precum Imgur, Tumblr, Dexonline.ro sau WordPress își vor suspenda activitatea, sau își vor dedica spațiul online pentru anunțuri de încurajare a acțiunii împotriva schimbărilor climatice.

Această mobilizare nemaiîntâlnită a fost aprinsă și de mișcarea FridaysForFuture a tinerei Greta Thunberg.  Mesajele ei deosebit de puternice și reci au ajuns virale în mediul online, ea devenind astfel un model si chiar un lider al tinerei generații în lupta cu pasivitatea autorităților, a marilor corporații și  militează împreună cu numeroși susținători ai acestei cauze pentru atingerea targetelor climatice agreate în cadrul acordului de la Paris.

Situația Actuala

Din nefericire, cei mai mari poluatori ai planetei nu se grăbesc să ia deciziile necesare pentru a ajunge la o reducere substanțială a emisiilor de CO2.  Conform modelelor actuale, pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 oC, ar trebui ca emissile globale să scadă cu 45% până în 2030 (față de nivelul înregistrat în 2010) și la zero până în 2050. Momentan, însă, ne aflăm pe o traiectorie inversă. După o stagnare de câțiva ani, emisiile au continuat să crească cu 1,6% în 2017 și cu 2,7% în 2018.  

Foarte mulți dintre noi nu cunosc faptul că, încălzirea globală este puternic legată de ciclul apei în natură. Atunci când planeta se încălzește chiar si cu 0,5 oC, echilibrul fin care ne permite să ne bucurăm de o vreme frumoasă este destabilizat. Zonele ploioase devin și mai ploioase, iar cele aride se deșertifică. Intensitatea furtunilor crește, iar perioadele de secetă se prelungesc. Toate aceste fenomene vor duce din ce în ce mai mult către o disparitate a resurselor pe Glob și la relocarea tot mai multor persoane din zone nelocuibile sau distruse de calamități. Un documentar excelent care prezintă cumulul acestor efecte, dar și ce alternative viabile avem deja la îndemână este acesta.

Documentează-te

Îți recomdăm să citești și acest raport publicat de The Guardian referitor la situația actuală a celor mai mari poluatori din lume. Alege să devii și tu un militant activ în această cursă cu timpul, fiind mai conștient de acțiunile tale și de efectul lor asupra climei. Natura nu este o resursă inepuizabilă, ci o sursă de viață și bunăstare atât pentru noi, cât și pentru viitoarele generații. Alege să folosești mai rar mașina sau avionul, să cumperi mai puține obiecte de consum și sa fii un exemplu pentru cei din jur. Numai printr-o acțiune comună de coeziune socială și implicare activă vom avea o mica șansă de a întoarce roata și a redesena viitorul Planetei.

Zile cu soare, să sperăm...


Produse recomandate

< >