logo alb side

Autentificare

Mi-am uitat parola
Dacă nu ai cont, crează-ti unul aici
logo alb

Ce anume influențează prețul mierii ?

de Honey Queen -

Ce anume influențează prețul mierii ?

Ne-am gandit să scriem acest articol, deoarece am considerat că este necesar să detaliem un aspect foarte important, de care poate v-ați întrebat la un moment dat sau altul atunci când ați cumpărat un borcan de miere, indifferent de la ce sursă. "Ce anume influențează prețul mierii ?" Este doar decizia arbitrară a apicultorului, este poate determinat de situația economică la nivel național sau internațional, or fi responsabile condițiile climatice nefavorabile care îngreuneaza viața familiilor de albine și implicit pe cea  a apicultorului ?! Sau poate e o combinație între toate cele de mai sus ? Ei bine, dacă ați ales ultima variantă, ați intuit corect.

Importanța albinelor

După cum probabil știați deja, albinele polenizează culturi agircole și plante sălbatice, ajutând la susținerea biodiversității și asigurarea securității alimentare. Nu mai puțin de 84% din speciile de plante și 76% din producția alimentară din Europa depind de polenizarea albinelor. Aceasta reprezintă o valoare economică estimată de 14,2 miliarde de euro pe an.

În ultimii ani au fost înregistrate tot mai des probleme de sănătate a albinelor și rate ridicate ale mortalității acestora. Motivele sunt multiple, iar printre acestea se numără agricultura intensivă și utilizarea necontrolată a pesticidelor, hrana săracă în nutrienți a albinelor, rezultată în urma activității omului, virușii și atacurile speciilor invazive (Varroa destructor, gândacul mic de stup, viespea asiatică și loca americană), precum și schimbările climatice și de mediu care contribuie la creșterea stresului la care sunt supuse coloniile pe tot parcursul anului.

Este important să cunoaștem faptul că, așa cum temperatura reprezintă un indicator al sănătății oricărui organism viu și starea naturii reprezintă un indicator al sănătății biosferei și implicit a vieții de pe Terra. Modifcările climatice cauzate de încălzirea globală au ca efect direct două aspecte importante, ce afectează viața familiilor de albine:

  1. Creșterea temparaturilor medii anuale – în special în lunile de vară, când temperaturile devin prea ridicate, nepermițând culturilor și florilor să se dezvolte corespunzător. Lipsa apei din sol precum și evaporarea excesivă conduc împreună la sărăcirea cantității de nectar prezent în florile de sezon, deci la o uzare mai mare a albinelor în încercarea lor de a își asigura necesarul de hrană și dezvoltarea normală a coloniilor. Totodată, temperaturile ridicate creează un mediu propice pentru dezvoltarea paraziților precum păduchele Varroa.

  2. Creșterea necontrolată a emisiilor de gaze cu efect de seră – acest aspect bine cunoscut  și documentat de către cercetători în studiile de specialitate, coroborat cu punctul menționat mai sus, conduc la accelerarea fenomenului de deșertificare și în același timp la prezența unei cantități mai mari de apă în atmosferă, rezultată în urma evaporării excesive. Acest lucru conduce la creșterea instabilității atmosferice ce dă naștere unor ploi și furtuni mult mai violente, de scurtă durată, dar și mai imprevizibile.  

În consecință, habitatul natural al albinelor cât și al oamenilor, se află din ce în ce mai mult în pericol.

În ciuda acestor aspecte, albinele continuă să ne surprindă. În ceea ce privește factorul uman, reglementările la nivelul politicilor climatice și de mediu înregistrează mici progrese, deși sunt probleme care persistă în unele state membre.

Iată câteva date statistice

  • UE este al doilea cel mai mare producător de miere din lume (după China), cu o producție medie anuală de 250.000 tone de miere și se mândrește cu un efectiv de aproximativ 600.000 de aplicultori.
  • România este pe locul 4 ca număr de stupi la nivel European, conform datelor statistice raportate de Uniunea Europeană în 2016 (MS NAP), reprezentând 10% din total.
  • Tot pe locul 4 la nivel European ne aflăm și la cantitatea de miere produsă (conform datelor înregistrate în 2018), aceasta fiind de doar 12.250 tone, comparativ cu cele 35.000 tone înregistrate în 2015, când ne clasam pe locul întâi. Această diferență este atribuita aproape în totalitate condițiilor climatice care au afectat atât sursele de nectar și polen din habitatul natural al albinelor, cât și sănătatea acestora care a avut de suferit din cauza intensificării utilizării de pesticide.
  • Consumul de miere la nivelul UE se ridică la peste 450.000 tone pe an, din care producția internă acoperă abia 56% din necesar. Restul este importată din afara spațiului comunitar, iar China asigură peste 40% din acest necesar, adesea fiind miere contrafăcută. 
  • Costurile de producție pentru apicultorii Europeni sunt mai crescute în raport cu concurenții lor din alte țări. Acestea se ridică în medie la 3,04 EUR/kg.
  • În medie, la nivel European, un stup produce aproximativ 21 kg/an. Acceași cantitate se înregistrează și în România.
  • Cât despre activitățile de comerț, 1kg de miere importat din afara UE costă în medie 2,23 EUR, iar 1 kg de miere exportat în afara UE costă 5,69 EUR.

În Concluzie

Așadar, cu cât clima va deveni mai imprevizibilă și mai nefastă, cu atât viața familiilor de albine va fi pusă din ce în ce mai mult în pericol, fapt ce va determina inevitabil o scădere a cantităților de miere produse anual, o scădere a calității mierii ce se va mai produce, dar și o creștere a prețului pe kilogram.

Vă vom lăsa să trageți singuri concluziile cu privire la aceste implicații, însă un lucru este sigur: pentru a ne putea bucura în continuare de alimente sănătoase, de stropul de vitalitate din fiecare linguriță de miere și de aerul proaspăt pe care încă îl respirăm, este absolut necesar să devenim mai responsabili, să ocrotim natura și să contribuim prin a susține producătorii locali. Prețul produselor lor, uneori mai ridicat decât cel din super-market, are o justificare reală, pe care consumatorul adesea nu o cunoaște.

Natura este realmente un organism viu, interconectat mai ceva decât o rețea informatică, ceea ce face ca fiecare acțiune din oricare nod să influențeze puternic echilibrul întregului sistem. Fragilitatea lui atârnă de un fir de ață și poate fi mai degrabă destabilizat, decât întărit. Ar mai fi multe de spus, însă vom reveni pe această temă într-un articol viitor. Zi cu soare!


Produse recomandate

< >