logo alb side

Autentificare

Mi-am uitat parola
Dacă nu ai cont, crează-ti unul aici
logo alb

Crearea roiurilor

de Honey Queen -

În această perioadă, între cele două culesuri principale de sezon, cel de salcâm și cel de tei, apicultorii zumzăie în sincron cu albinuțele. Este perioada în care coloniile ating numărul maxim de indivizi și trebuiesc divizate pentru a preveni suprapopularea și în consecință roitul. De aceea, apicultorul este responsabil să creeze roiuri noi din familiile existente printr-un proces complex ce are ca rezultat creșterea naturală a numărului de familii pe care le are în grijă.

Pentru a înțelege de ce acest proces este atât de important, trebuie să știți că familiile de albine iși monitorizează foarte atent numărul membrilor, precum și sarcinile. Astfel, atunci când colonia devine supraaglomerată, iar albinuțele lucrătoare nu mai au destul loc pentru a își îndeplini sarcinile, ele decid că este nevoie să plece, pentru un început nou. În acel moment, se spune că familia a intrat în frigurile roitului. Acest moment este de nedorit pentru apicultor, întrucât are ca și consecință înjumătățirea numărului de indivizi ai familiei inițiale, iar roiul care pleacă de cele mai multe ori se pierde. Așadar, o parte din albinuțe se răzvrătesc și dau startul la creșterea de mătci noi, pentru a se asigura că vor avea un lider nou pentru viitorului roi. Acest lucru destabilizează familia inițială și crează haos în buna desfășurare a activităților din stup. Ai putea compara acest fenomen cu o instabilitate politică de natură democratică apărută într-un stat dictatorial, în care apar peste noapte mai multe partide politice. După cum știți, o familie de albine va recunoaște doar o singură regină. Prezența mai multor regine în stup este echivalentul unui război civil în interiorul coloniei.

Pentru a preveni un potențial puci, apicultorul intervine la timp prin divizarea familiei. El începe prin a căuta și izola matca din familia inițială, divizând numărul de rame și cantitatea de albină, pe care le transfazează într-un stup gol. Stupul original se completează cu rame goale, care le vor da de treabă albinuțelor și le va distrage atenția de la gândurile de roit. În roiul nou creat, mai mic ca și număr de indivizi, se introduce o matcă nouă, preferabil deja fecundată din crescătoria de mătci. Dacă este făcut corect, această intervenție restaurează ordinea, asigură perpetuarea materialului genetic și creșterea  numărui de familii din stupină.

Zi cu soare!


Produse recomandate

< >