
Miere. Lichidul dulce şi auriu preţuit de fiecare dintre noi datorită numeroaselor beneficii pe care ni le oferă. Iar, de vreme ce la Honey Queen noi adunăm cu grijă mierea direct de la albine, fără a adăuga alte bazaconii, ar trebui să ştiţi povestea mierii aşa cum este ea - din roi de soi.
După cum ştiţi albinele cutreieră în lung şi-n lat lanurile de flori pentru a strânge polen şi nectar. Odată cu recoltarea acestor materii prime, ele se întorc în stupul Honey Queen pentru a începe procesul de transformare a acestora în miere. Dar care sunt mai exact etapele prin care albine lucrătoare creează acestă comoară delicioasă?
1. Prelucrarea enzimatică
În primul rând, albinele transformă zaharoza, maltoza, melezitoza şi celelalte zaharuri complexe din compoziţia nectarului şi manei în zaharuri simple şi complet asimilate, precum glucoza şi fructoza. Glucoza este vitală pentru procesle metabolice se au loc în organismul uman, fiind o sursă importantă de energie, în special pentru creier şi muşchi. În lipsa ei, celulele nu pot supravieţui mai mult de 20 de ore. Iar, datorită fructozei, mierea reprezintă un înlocuitor natural al zahărului.
2. Prelucrarea hidrică
Acestă etapă se realizează în doi paşi:
- Diluarea iniţială a materiei prime ce se realizează prin incorporarea de către albine a unei cantităţi semnificative de salivă, astfel obţinându-se un produs nutritiv supraconcentrat care presupune un spaţiu redus de depozitare. Enzimele odată adăugate cu saliva îşi încep imediat activitatea zaharolitică, acest proces desfăşurându-se neîntrerupt în timpul recoltării şi a drumului parcurs de către albine înapoi spre stup. Ajunsă în stup, albina culegătoare predă recolta prin regurcitare, unei albine lucrătoare care o îngurcitează. Operaţiune se repetă la alte câteva albine. Matrialul adus în faza finală este depozitat sub forma unor picături mici în celulele fagurelui unde se finalizează procesul de prelucrare.
- Concentrarea finală se realizează sub influenţa ventilaţiei energetice produsă de albine cu ajutorul aripilor, a temperaturii ridicate din stup (cca 35 grade C) şi a masei reduse a picăturii de miere de pe fundul celulei, acest elemente favorizând deshidratarea într-un timp scurt.
În final, celulele din faguri pline cu miere sunt acoperite cu un căpăcel de ceară. Apoi, apicultorii Honey Queen adună cu grijă cantitatea potrivită astfel încât şi albinele să aibă suficientă miere pentru a se hrăni. Lichidul dulce se găseşte în borcanele hexagonale ce aşteaptă să fie savurate de tine şi familia ta.