logo alb side

Autentificare

Mi-am uitat parola
Dacă nu ai cont, crează-ti unul aici
logo alb

Pericole și bune practici pentru a doua jumătate a sezonului

de Honey Queen -

Pericole și bune practici pentru a doua jumătate a sezonului

Vom continua astăzi cu un articol despre următoarea etapă din viața roiului de soi. Acum că florile de tei s-au scuturat, iar culesul a fost îndestulător, albinuțele, harnice și prevăzătoare precum le știți încep să își planifice resursele pentru venirea toamnei. Ele știu că de acum, nectarul din natură nu va mai fi din abundență, așa că își reduc treptat consumul de miere, iar matca începe să reducă ponta zilnică și implicit numărul de ouă depuse.

La floare

Unii apicultori vor alege să mai facă un ultim pelerinaj la culturile de floarea soarelui. Acest ultim cules poate suplimenta foarte frumos depozitele de miere ale familiilor de albine, asigurând o cantitate suficientă pentru iernat, în special în anii cu veri târzii și secetoase. Cu toate acestea, având în vedere că mierea de floarea soarelui se zaharisește foarte ușor, nu este recomandată iernarea familiilor exclusiv pe astfel de depozite. De aceea apicultorul trebuie să asigure ca va lăsa în stup două sau trei rame cu miere de tei, în funcție de zona în care va ierna.

Rezervele de hrană

Mai există însă și acei apicultori mai puțin preocupați de sănătatea familiilor și mai interesați de maximizarea profiturilor, care la sfârșitul culesului de tei vor extrage întreaga cantitate de miere existentă în stup. Acest fapt va atrage după sine necesitatea asigurării necesarul de hrană al coloniilor cu sirop de zahăr invertit. Acest lucru este nerecomandat, întrucât va conduce la o uzare prematură a albinelor, care vor fi nevoite să convertească cantități mari de zahăr în miere, pentru a-și asigura hrana. Convertirea siropului este un proces foarte greoi pentru sistemul lor digestiv, care va fi pus la încercare în perioada următoare. În aceste condiții, având în vedere calitatea proastă a mierii rezultate din zahăr, colonia va ajunge cu greu la un număr îndeajuns de mare de indivizi și îndeajuns de sănătoși, care să asigure schimbul de albină și iernarea în condiții optime. Având în vedere că o mare parte din cantitatea de albină existentă în stup la ora actuală se va schimba, consolarea poate veni prin culesul de floarea soarelui, însă și aici se pot întâmpina probleme. De exemplu, dacă ghinionul face ca floarea soarelui să nu crească în zonă, sau să fie arsă/uscată de temperaturile toride, sau să se nimerească la un soi hibrid, cantitatea de nectar colectată de albinuțe poate fi nesemnificativă, fapt ce va atrage după sine depopularea serioasă a coloniei și va periclita supraviețuirea ei.

În concluzie

Așadar, este de preferat ca în această perioadă, apicultorul să adopte un comportoment ponderat în ceea ce privește dorința de a recupera producția mai slabă realizată în prima parte a sezonului din cauza condițiilor climatice și să păstreze o cantitate generoasă de miere naturală în stupi. Dacă culturile de floarea soarelui vor fi abundente în nectar, iar timpul o va permite, vigurozitatea familiilor se va dovedi mult mai utilă întrucât va putea aduce chiar un cules generos și va reduce necesitatea hrănirii în toamnă.  

Mult spor la cules și vă dorim zile cu soare!

Echipa Honey Queen


Produse recomandate

< >