logo alb side

Autentificare

Mi-am uitat parola
Dacă nu ai cont, crează-ti unul aici
logo alb

Viaţa roiului de soi

de Honey Queen -

Stupul reprezintă căminul familiei de albine în care fiecare membru are responsabilităţile sale. Ce face această familie atât de deosebită? Pe lângă inteligența colectivă ce stă la baza fiecărei activități pe care aceste ființe o întreprind, albinele reprezintă o verigă deosebit de importantă în păstrarea echilibrului din natură. După cum probabil stiai deja, albinele sunt principalii polenizatori naturali ce asigură bogăția și abundența recoltelor.

Pentru că noi preţuim fiecare albinuță, ne-am gândit să vă povestim pe scurt viaţa de familie a roiului de soi.

Matca, albinele lucrătoare şi trântorii sunt componenții familiei Honey Queen, fiecare îndeplinind un rol crucial. Numarând până la 60 - 70000 de membri în vârful sezonului apicol, coloniile de albine trăiesc și lucrează împreună ca un organism unitar. Matca, supranumită și creierul stupului, depune ouă zilnic pentru a întreține numeric populația coloniei și își stăpânește supusele cu ajutorul feromonilor ei. Albinele lucrătoare, fiind și cele mai nueroase, au roluri multiple. Ele fie culeg nectar și polen, prepară mierea, păstura, lăptișorul de matcă, fie îngrijesc puietul, fie asigură paza și protecția coloniei. Trântorii, adesea desconsiderați, asigură fecundarea mătcuței, dar și păstrarea microclimatului optim din stup, prin ventilare și dezumidificare. Haideţi să facem cunoştinţă cu fiecare în parte.

Matca, ca si celelalte albinuțe, provine din același tip de ou fertilizat, aşezat cu grijă într-o cavitate ceva mai încăpătoare, numită botcă. Ceea ce face ca din acea larvă să se nască o regină, este faptul ca ea este hrănită din prima zi exclusiv cu lăptişor de matcă. Acesta îi permite să treacă prin cele 3 etape de incubare (ou, larvă, matcă) în doar 16-17 zile. Odată ecluzată, tânăra mătcuță trebuie să își câștige rolul de noua regină din stup. Pe parcursul câtorva zile, ea va duce o adevărată bătălie pentru supremație cu vechea matcă. Fiind încă nefecundată, matca nouă este mult mai agilă, alergând prin stup și împrăștiindu-și feromonii. Odată recunoscută de către colonie și acceptată ca noua regină, matca bătrână fie este ucisă, fie zboară de bună voie din stup împreună cu o parte din albinele ce i-au rămas încă loiale. Aşadar, la aproximativ o săptămănă de la naştere, noua regină părăseşte stupul pentru prima dată în așa numitul dans al împerecherii. Odată încheiat cu succes, matca se întoarce în stup, unde va depune în jur de 1500-2000 de ouă pe zi. Pe parcursul vieții (2-3 ani), regina va depunde câteva milioane de ouă.

Albinele lucrătoare îngrijesc stupul pe toată durata vieţii lor, care variază între o lună și 3 luni de zile, în funcție de anotimp. De asemenea,  în funcţie de vârsta pe care o au, acestea fie curăţă și apără stupul, fie se îngrijesc de puiet, fie clădesc fagurii, sau adună nectarul și polenul necesar preparării hranei pentru întreaga familie. Ele reprezintă rotițele care asigură buna funcțonare, dezvoltarea și prosperitatea roiului de soi, îndeplinind cu sârguință fiecare responsabilitate. Datorită hărniciei și bunei organizări de care aceste mici vietăți au dat dovadă de milioane de ani, noi ne putem bucura astăzi de rezultatul atât de dulce al muncii lor.

Trântorii, adesea desconsiderați, având un gabarit ceva mai mare decăt al albinelor lucrătoare, au rolul de a fecunda mătca, dar nu numai. Dansul împerecherii se întâmplă de regulă de două trei ori, în primele zile de viață ale unei mătci tinere, până când aceasta înmagazinează destul lichid seminal în abdoemnul ei pentru a fecunda viitoarele ouă pentru tot restul vieții. Odată îndeplinită această sarcină, trântorii care s-au împerechiat cu succes mor. Cei mai puțin "norocoși" se reîntorc în stup pentru a ventila aerul din interior, păstrând astfel o temperatură optimă și contribuind la dezumidificarea mierii proaspăt depusă în faguri. Odată ajunsă la o umiditate optimă, mierea este căpăcită de către albinele lucrătoare. Cu toate acestea, efortul trântorilor nu este apreciat de albinuțe. Drept  urmare toamna, când cantitatea de polen şi miere recoltate scad, albinele nu le mai oferă mâncare şi, în cele din urmă, îi scot din stup.

Iată așadar câteva dintre particularitățile familiei de albine, cea care îţi oferă o sursă naturală de sănătate. Pentru aceasta ea trebuie cu atât mai mult preţuită de fiecare dintre noi. Albinuțele sunt la fel de sensibile la stres şi boli asemenea nouă. La Honey Queen roiul de soi este îngrijit cu sârguinţă. Încercăm să le asigurăm cele mai bune șanse pentru  o dezvoltare armonioasă, în ciuda condițiilor climatice din ce în ce mai potrivnice.


Produse recomandate

< >